On binlerce kişi Maraş katliamını bir kez daha lanetledi. Adana’da yapılan bölgesel mitinge katılım yoğun oldu
Maraş katliamının 30’uncu yılında Adana’da yapılan ve 20 bin kişinin katıldığı mitingde, partilerin Alevi açılımlarına gönderme yapılarak ‘açılım değil hesap istiyoruz’ denildi.
Yapılan konuşmalarda, Aleviler üzerindeki baskıların bugün de zorunlu din dersi ve diyanet İşleri yapılanmasıyla hâlâ devam ettiği vurgulandı. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, CHP’nin tüzük kurultayında belirtilen “diyanet’ten Alevilere masa talebi”ne tepki göstererek, Alevilerin böyle bir talebi olmadığını vurguladı.
Alevi örgütleri tarafından düzenlenen ve emek örgütlerinin de destek verdiği mitinge, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen binlerce Alevi, arşivlerin açılmasını ve katillerin yargılanmasını istedi. Mitinge katılan gençler ise Maraş’ta katledilenlerin evlerine konulan çarpı işaretlerine gönderme yaparak, üzerlerine kırmızı boya ile çarpı koydukları önlüklerle yürüdüler.
Talepler dile getirildi
Ayrıca mitinge Adana ve çevresinden gelen Arap Alevileri, kendilerine özgü Gadir Günü’nün resmi tatil edilmesini isterken, mitinge Arapça ve Türkçe yazılı “Yaşasın halkların kardeşliği” pankartıyla katıldılar. Mitinge, katılımcıların bölge illerinden şubeleri de destek verirken, açılan pankart ve dövizlerde Maraş katliamının o dönem yükselen emek hareketini bastırmak ve ‘80 darbesine zemin hazırlamak için yapıldığına dikkat çekildi. Tertip komitesi tarafından hazırlanan, üzerinde “Madımak müze olsu, eşit yurttaşlık istiyoruz” yazılı balon dövizlerin yanı sıra Maraş katliamı sonrası çekilen fotoğraflar da taşındı.
Mitingde 20 bin kişi, iki koldan Uğur Mumcu Meydanı’na geldi. Katılımcıların miting alanını doldurmasının ardından başlayan konuşmalarda, ilk sözü Tertip Komitesi Başkanı Metin Çelik aldı. Çelik, “Bu katliamın hesabını nasıl ödeyecekler” diye sordu. Çelik, katliama göz yuman devletin kendilerinden özür dilemesi gerektiğini belirtti.
‘Belgeler ortaya çıkarılmalı’
Çelik’in ardından söz alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise 30 yıl önce insanların kimlikleri yüzünden bir katliama maruz kaldıklarını söyledi. Katillerin milletvekili yapılarak ödüllendirildiğine dikkat çeken Gümüş, “Bu katliamı unutmamızı istiyorlar. Ama unutmayacağız. Arşivleri açsınlar ve suçluları yargılasınlar” dedi.
Gümüş, Ecevit’in çekmecesinden çıkan belgelerin arkasının da ortaya çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Aleviler üzerinde bugün de oyunların devam ettiğine dikkat çeken Gümüş, zorunlu din dersleri, diyanet İşleri, Alevi köylerine cami yaptırılması gibi uygulamalar ile Alevileri kültürlerinden uzaklaştırmanın hedeflendiğini belirtti. Madımak’ın özellikle müze yaptırılmadığını aktaran Gümüş, bunun nedenini ise Madımak müze olduğunda katillerin karanlık yüzlerinin görülecek olması olarak açıkladı.
‘Diyanet’te temsil istemedik’
ABF Genel Başkanı Ali Balkız, partilerin Alevi açılımını da eleştirerek, “Ankara’da yapılan mitingin ardından hükümet alelacele bir ‘Alevi açılımı’ ortaya attı. Hatta MHP bile Alevi açılımı sundu. MHP’nin ‘Alevi açılımı’nı istemiyoruz. Onlar eli kanlı katilleri meclis’e soktular. Meclis’te görüştüğümüz CHP ise yeni yapılan tüzük kurultayında Alevilerin diyanet’te temsil edilmesini istiyor. Alevilerin böyle bir talebi yok. CHP’den böyle bir şey istemedik” dedi.
Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de Maraş katliamının insanlık tarihinin en barbar katliamlarından biri olduğunu söyledi. Öker, katliamlara rağmen değerlerine sahip çıkacaklarını belirtti.
Miting, Feyzullah Eti ve Ozan Emekçi’nin konserleri ile son buldu.
Cumali Akkaş (Adana/EVRENSEL)
‘Diyanet İşleri hukuksuzluk köprüsüdür’
“Anadolu Kültürü ve Alevilik” panelinde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın büyük bir hukuksuzluğun köprüsü olduğunu belirterek, laikliğin tesis edilmesi için bu kurumun kaldırılması gerektiğini söyledi.
Büyükavşar Eğitim Kültür Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, önceki gün Mamak’ta bulunan binasında “Anadolu Kültürü ve Alevilik” başlıklı bir panel düzenledi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı panele Pir Sultan Abdal Derneği Mamak Şubesi, AKADER, Halkevleri, EMEP, ÖDP, TKP ve SHP Mamak ilçe örgütleri ile çok sayıda köy derneğinin temsilcileri de katıldı. AKADER Semah Ekibi’nin gösterisinin ardından başlayan panele, ABF Genel Başkanı Ali Balkız ile Antropolog Atilla Erden konuşmacı olarak katıldılar. Laikliğin devletin yurttaşlarının inancına karışmaması, dini örgütlememesi ve inançlar arasında ayrım gözetmemesi anlamına geldiğini söyleyen Balkız, milyonlarca Alevinin vergisiyle 100 bine yakın imama maaş ödeyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “büyük bir haksızlık ve hukuksuzluk köprüsü” olduğunu dile getirdi. Balkız, laikliğin tesisi için öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi gerektiğini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)