Aleviler anayasa güvencesi istiyor

İnançları yüzünden baskı gören Aleviler, yapılacak yeni anayasada inançlarının güvence altına alınması gerektiğini belirtiyor.
İnançları yüzünden baskı gören Aleviler, yapılacak yeni anayasada inançlarının güvence altına alınması gerektiğini belirtiyor. Anayasa değişikliği tartışmaları konusunda görüştüğümüz İzmir’deki Alevi ve Bektaşi dernekleri başkan ve yöneticileri, hükümetin Alevilere yönelik inkarcı tutumunda ısrar ettiğini belirtiyor.
Narlıdere Alevi Bektaşi Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Aslan, AKP Hükümeti’nin son 50 yıldır ülkeyi yöneten önceki hükümetlerden farksız olduğunu ifade ederek, “ABD’nin Ortadoğu politikalarını gerçekleştirmek için icazet almış, antilaik ve toplumdaki sivil güçlere kapıları kapalı bir hükümettir” dedi. AKP’nin son seçimlerde aldığı oyların gücüyle de son hızla devletin her kademesinde kadrolaşmayı kendisine hak gören bir siyasi anlayışa sahip olduğunu ifade eden Aslan, bu doğrultuda imam hatip mezunlarının ortaöğretim kurumlarına kadro olarak atanmaya başlandığını söyledi. AKP’nin Alevi toplumuna bakışını, Başbakan’ın “Cemevleri cümbüş evleridir” sözlerinin gayet güzel açıkladığını ifade eden Aslan, “Dün tanımadıkları gibi bugün de Alevi toplumunu tanımayacaklarını düşünüyoruz” dedi.

İnanç özgürlüğü tanınmalı
“Bizce anayasa değişikliğinde olmazsa olmazların başında inanç özgürlüğünün tanınması geliyor. Hiçbir insan inancını baskı ve zor altında gerçekleştirmemelidir” diyen Aslan, zorunlu din derslerinin müfredattan çıkarılması gerektiğini belirtti. Aslan, anayasa taslağının Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’ne uyumlu olması gerektiğini vurguladı.
Pir Sultan Abdal Derneği İzmir Şubesi Başkanı Temel Şenol da, darbeci bir anayasadan kurtulalım derken AKP’nin dayatmacı anayasasını da kabul etmek istemediklerini belirtti. “Anayasa ismi gibi olmalıdır. Bütün toplumun anayasası olmalıdır” diyen Şenol, anayasada din, dil, ırk, mezhep, görüş, kimlik, renk ayrımı yapılmaması gerektiğini ifade ediyor.
Okullarda din dersinin seçmeli olması gerektiğini belirten Şenol, “Cemevlerimiz anayasa güvencesi altında olmalıdır. Devlet bütün inançlara karşı eşit davranmalı, Diyanet kurumu kaldırılmalıdır” dedi. Alevilerin TC vatandaşı olarak ülkenin temel taşı olduğunun herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Şenol, “Alevi kültürümüz ve kimliğimiz anayasada ayrım yapılmaksızın güvence altına alınmalıdır” diye konuştu. Şenol, yeni anayasada Alevi, Kürt herkese eşit yurttaşlık tanınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Aleviler muhatap alınmıyor
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Buca Şube Yöneticisi Şükrü Göktepe, hükümetin Alevi derneklerinden görüş almadığı sürece toplum olarak yeni anayasanın karşısında olacaklarını ifade etti. Alevi ve Bektaşi Dernekleri Federasyonu’na üye 650’ye yakın dernek bulunduğunu ifade eden Göktepe, “Zorunlu din dersinin kaldırılması, cemevlerinin ibadet yeri olması, Alevilerin özgürce ibadet edebilmesi için gereken yasaların anayasaya girmesinden yanayız” dedi. AKP Hükümeti’nin ne 22 Temmuz’dan önce ne de bugün Alevi örgütlerini muhatap almadığını dile getiren Göktepe, “Seçimlerden önce İzmir’e gelen Başbakan dört Alevi dedesi ile görüştü ama bugüne kadar konfederasyonumuzla görüşmedi” dedi. Göktepe, İzmir’deki demokratik kitle örgütlerine de, “Bir araya gelelim. Taleplerimiz doğrultusunda çağdaş demokrat bir taslak hazırlayalım, elbirliği yapalım” çağrısında bulundu.
Hacı Bektaş Kültür Derneği Buca Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sunan, hükümetin uygulamaları ile milletçilikten ümmetçiliğe bir evrilme olduğunu düşündüğünü belirtti. Türban çekişmesinin şekilsel olduğunu belirten Sunan, “Dinci gericiliğin daha da artacağını düşünüyoruz. ‘Değişim yapıyoruz’ diyorlar. Bunlar demokratik değişimler değil. Önce Alevilere söz verip, iktidara gelince sırtlarını döndüler” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=18556

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*